Tag

ochrana osobných údajov

Apple čelí sťažnosti od európskych aktivistov kvôli sledovaciemu nástroju

Kvôli sledovaciemu kódu čelí Apple žalobe zo strany aktivistov Noyb na čele s Maxom Schremsom. Sťažnosť bola podaná na španielske a nemecké autority na úseku ochrany údajov. Sťažnosť bola podaná na základe možnosti ukladať užívateľské dáta v mobilných telefónoch bez povolenia užívateľa. Jednať by sa tu mal o rozpor s európskym právom na ochranu osobných...
Read More

Na internete je dostupných okolo 45 miliónov lekárskych snímok

Analytickému tímu CybelAngel sa podarilo zistiť, že na nezabezpečených serveroch sa nachádzajú ľahko prístupné zdravotnícke obrazové súbory, ako napríklad röntgenové a CT snímky.  Full Body Exposure je správa od spoločnosti CybelAngel, ktorá pôsobí v oblasti digitálnej bezpečnosti. V tejto správe bolo poukázané na nezabezpečené lekárske údaje na celom svete. Výskum prebiehal pol roka v oblasti...
Read More

Úrad na ochranu osobných údajov v Česku uložil pokutu za spam

UOOU alebo Úřad pro ochranu osobních údajů od novembra varoval pred možnosťou odosielania nevyžiadaných reklamných ponúk cez poštové dátové správy. Tieto správy je možné posielať zadarmo od 2. novembra do ukončenia núdzového stavu. Úrad udelil pokutu za nevyžiadané správy, ktoré boli odosielané občanom do dátových schránok. Pokuta bola uložená neprávoplatne 11 spoločnostiam a celková výška...
Read More

Obmedzenia GDPR zasiahli Messenger aj Instagram

Na základe nových nariadení v oblasti GDPR začal Facebook vo svojom Messengeri zobrazovať oznámenie, že niektoré funkcie nie sú dostupné. Nové nariadenia sa týkajú rozhrania pre programovanie Messengera. Zmeny sa týkajú vývojárov, ktorí využívali niektoré API aplikácie, ktoré sú v rozpore s novými nariadeniami GDPR. Regulátori sa zamerali na aplikáciu Messenger Európska únia a Facebook...
Read More

Za nedodržanie GDPR nariadení hrozia pokuty až v miliónoch eur

GDPR znamená pre podnikateľov nielen väčšie množstvo administratívnych krokov, ale aj hrozbu vo forme pokuty, ktorá môže mať likvidačný charakter. V dnešnej dobe je možné poistiť hocičo a preto nie je nezvyčajné sa poistiť v oblasti GDPR. GDPR a osobné údaje GDPR sa dotklo každého, kto zbiera alebo nakladá s osobnými údajmi. Zasiahnutá je veľká...
Read More

Poradíme Vám s legislatívou GDPR vo Vašom WordPress webe – časť 2

Na čo sa zamerať pri Google Analytics? Medzi vlastníkmi internetových stránok je používanie tohto nástroja veľmi rozšírené . V prípade používania Google Analytics zhromažďujete IP adresy návštevníkov webu, ID a cookies. Tieto informácie je nutné zhromažďovať a ukladať anonymne. Na webovej stránke by malo byť umiestnené oznámenie, ktoré hovorí o využivaní cookies na meranie navštevovania...
Read More

Nepochopené nariadenie GDPR prináša nezmyselné chyby spoločností

Audítori už istý čas vykonávajú kontrolnú činnosť v oblasti dodržiavania nového zákona o GDPR na území SR. Žiaľ, vznikli aj prípady, kedy sa to nezaobišlo bez pokutovania. Prečo k nim vôbec dochádza? Najčastejšie kvôli chýbám, ktoré majú za následok porušovanie nariadenia o ochrane osobných údajov. Dnes sa pozrieme na tie najabsurdnejšie, ktoré sa podarilo audítorom...
Read More

Tretie strany a GDPR

GDPR v EÚ Občania EÚ sa tešia, že ich dáta budú spracované bezpečnejšie, transparentnejšie a len tak, na čo dali súhlas. V zákone o všeobecnej ochrane údajov alebo GDPR sa vytvára priestor pre lepšiu ochranu dát. Nie je podstatné, či je poskytovateľ služieb fyzicky situovaný v EÚ alebo nie a taktiež nezáleží, či služby sú...
Read More

Zneužitie osobných údajov od spoločností Amazon, Facebook a Google

Medzi popredných amerických informátorov nepochybne patrí Edward Snowden. Nedávno vystúpil cez vzdialený prístup na konferencii v hlavnom meste Portugalska, Lisabone. Predmetom jeho prezentácie bola kritika celosvetovo známych technologických firiem: Amazon, Facebook alebo Google. Spomínané spoločnosti údaje uchovávajú kompletné informácie o súkromí ich používateľov. Ako príklad si vzal aktivity Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), ktorej dokumenty o...
Read More

Pošta v Rakúsku dostala pokutu za porušenie ochrany osobných údajov zákazníkov

Vysoká pokuta vo výške 18 miliónov eur Úrad pre ochranu osobných údajov v Rakúsku dal pokutu pošte vo výške 18 miliónov eur za sledovanie politických preferencií vlastných zákazníkov. Tieto informácie následne predávala politickým stranám, ktoré kandidovali vo voľbách. Niektorí aktivisti prirovnávajú tento škandál s Facebookom, ktorý zdieľal dáta svojich používateľov. Zdieľala informácie 3 miliónov zákazníkov?...
Read More
1 2 3