Category

GDPR

Škody za kyberzločin sa v roku 2020 vyšplhali na viac ako jednu miliardu dolárov

Kybernetické útoky stáli svet v roku 2020 viac ako jednu miliardu dolárov. Táto suma je najvyššia v našich dejinách. Veľkej väčšine škôd pritom bolo možné predísť. Správa v oblasti kybernetického zločinu Antivírusová spoločnosť McAfee zverejnila správu, ktorá hodnotila kybernetické zločiny v roku 2020. Čísla sú astronomické. Podľa antivírusovej spoločnosti McAfee náklady, ktoré sa týkajú hackerských...
Read More

Spoločnosti majú v roku 2021 najväčší strach z ransomvérových a phishingových útokov

Spoločnosti SecTec, Flowmon Networks, Synapsa Networks a QuBit Security vypracovali prieskum na vzorke 117 respondentov, kde sa spoločnosti vyjadrili, že sa najviac obávajú ransomvérových a phishingových útokov. České a slovenské firmy označujú v roku 2021 za hrozby v oblasti kybernetiky úniky dát, malvér alebo možnosť zaútočiť na poskytovanie služby a spôsobiť tak výpadky. Kybernetický zločin...
Read More

Apple čelí sťažnosti od európskych aktivistov kvôli sledovaciemu nástroju

Kvôli sledovaciemu kódu čelí Apple žalobe zo strany aktivistov Noyb na čele s Maxom Schremsom. Sťažnosť bola podaná na španielske a nemecké autority na úseku ochrany údajov. Sťažnosť bola podaná na základe možnosti ukladať užívateľské dáta v mobilných telefónoch bez povolenia užívateľa. Jednať by sa tu mal o rozpor s európskym právom na ochranu osobných...
Read More

Na internete je dostupných okolo 45 miliónov lekárskych snímok

Analytickému tímu CybelAngel sa podarilo zistiť, že na nezabezpečených serveroch sa nachádzajú ľahko prístupné zdravotnícke obrazové súbory, ako napríklad röntgenové a CT snímky.  Full Body Exposure je správa od spoločnosti CybelAngel, ktorá pôsobí v oblasti digitálnej bezpečnosti. V tejto správe bolo poukázané na nezabezpečené lekárske údaje na celom svete. Výskum prebiehal pol roka v oblasti...
Read More

Úrad na ochranu osobných údajov v Česku uložil pokutu za spam

UOOU alebo Úřad pro ochranu osobních údajů od novembra varoval pred možnosťou odosielania nevyžiadaných reklamných ponúk cez poštové dátové správy. Tieto správy je možné posielať zadarmo od 2. novembra do ukončenia núdzového stavu. Úrad udelil pokutu za nevyžiadané správy, ktoré boli odosielané občanom do dátových schránok. Pokuta bola uložená neprávoplatne 11 spoločnostiam a celková výška...
Read More

Obmedzenia GDPR zasiahli Messenger aj Instagram

Na základe nových nariadení v oblasti GDPR začal Facebook vo svojom Messengeri zobrazovať oznámenie, že niektoré funkcie nie sú dostupné. Nové nariadenia sa týkajú rozhrania pre programovanie Messengera. Zmeny sa týkajú vývojárov, ktorí využívali niektoré API aplikácie, ktoré sú v rozpore s novými nariadeniami GDPR. Regulátori sa zamerali na aplikáciu Messenger Európska únia a Facebook...
Read More

Údajné porušenie zákona na ochranu osobných údajov v službe Instagram

DPC alebo aj Írska komisia na ochranu dát začala vyšetrovať aplikáciu Instagram. Táto komisia má podozrenie na porušenie legislatívy GDPR. Podozrenie sa týka dát mladistvých a detí, ktorí túto aplikáciu používajú. Ak orgány nájdu porušenie legislatívy, spoločnosť Facebook, ktorá vlastní Instagram, môže dostať vysokú pokutu. Pokuta sa môže vyšplhať až na 20 000 000 eur....
Read More

Firma H&M dostala pokutu pre sledovanie svojich zamestnancov

Švédska firma H&M, ktorá predáva oblečenie dostala pokutu 35,3 miliónov eur pre špehovanie svojich zamestnancov.  Táto firma má 4455 obchodov, zamestnáva okolo 179 000 ľudí a pôsobí aj na Slovensku. Sledovanie zamestnancov sa nemusí vyplatiť Jednalo sa o sledovanie stoviek zamestnancov v servisnom centre v nemeckom Norimbergu. Dokonca sa jednalo aj o intímne podrobnosti a...
Read More

Avast zbieral dáta o svojich používateľoch a následne ich predával

Dáta používateľov bezplatného antivírusového programu boli zhromažďované a následne predávané dcérskou spoločnosťou Jumpshot. Zbierali sa dáta ľudí, ktorí mali bezplatný antivírusový program. Tento typ dát sa používa na marketingové účely Informácie o správaní boli využívané väčšinou pre marketingové účely. Úlohou bolo rekonštruovať históriu prehliadania internetových stránok, a tak lepšie predpovedať správanie užívateľov pre optimalizovanie obchodných...
Read More

Predávanie osobných údajov medzi USA a EU – zlyhanie regulátorov?

Obchodovanie s osobnými údajmi do Spojených štátov amerických sprevádzajú komplikácie už dlho. Medzi Európskou úniou a USA panuje nevraživosť ohľadom štandardov ochrany osobných údajov. Legislatíva EÚ V Spojených štátoch amerických má sídlo množstvo globálnych korporácií a veľké množstvo firiem tam ukladá dáta alebo využívajú služby, ktoré americké gigantické spoločnosti sprostredkúvajú. Biznis sa nezaobíde bez predávania...
Read More
1 2 3 7