Category

GDPR

Nepochopené nariadenie GDPR prináša nezmyselné chyby spoločností

Audítori už istý čas vykonávajú kontrolnú činnosť v oblasti dodržiavania nového zákona o GDPR na území SR. Žiaľ, vznikli aj prípady, kedy sa to nezaobišlo bez pokutovania. Prečo k nim vôbec dochádza? Najčastejšie kvôli chýbám, ktoré majú za následok porušovanie nariadenia o ochrane osobných údajov. Dnes sa pozrieme na tie najabsurdnejšie, ktoré sa podarilo audítorom...
Read More

Tretie strany a GDPR

GDPR v EÚ Občania EÚ sa tešia, že ich dáta budú spracované bezpečnejšie, transparentnejšie a len tak, na čo dali súhlas. V zákone o všeobecnej ochrane údajov alebo GDPR sa vytvára priestor pre lepšiu ochranu dát. Nie je podstatné, či je poskytovateľ služieb fyzicky situovaný v EÚ alebo nie a taktiež nezáleží, či služby sú...
Read More

Zneužitie osobných údajov od spoločností Amazon, Facebook a Google

Medzi popredných amerických informátorov nepochybne patrí Edward Snowden. Nedávno vystúpil cez vzdialený prístup na konferencii v hlavnom meste Portugalska, Lisabone. Predmetom jeho prezentácie bola kritika celosvetovo známych technologických firiem: Amazon, Facebook alebo Google. Spomínané spoločnosti údaje uchovávajú kompletné informácie o súkromí ich používateľov. Ako príklad si vzal aktivity Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), ktorej dokumenty o...
Read More

Pošta v Rakúsku dostala pokutu za porušenie ochrany osobných údajov zákazníkov

Vysoká pokuta vo výške 18 miliónov eur Úrad pre ochranu osobných údajov v Rakúsku dal pokutu pošte vo výške 18 miliónov eur za sledovanie politických preferencií vlastných zákazníkov. Tieto informácie následne predávala politickým stranám, ktoré kandidovali vo voľbách. Niektorí aktivisti prirovnávajú tento škandál s Facebookom, ktorý zdieľal dáta svojich používateľov. Zdieľala informácie 3 miliónov zákazníkov?...
Read More

EÚ má Microsoft opäť v zuboch. Dôvodom je GDPR.

Americká akciová nadnárodná spoločnosť si znova raz zavarila. Microsoft údajne nespĺňa podmienky zahnuté v zmluvných podmienkach s inštitúciami EÚ. Spoločnosť sa tak opäť ocitla v „zuboch“ regulačných a kontrolných orgánov Európskej únie. Z primárneho vyšetrovania Úradu Európskej únie pre dohľad nad ochranou dát (European Data Protection Supervisor – EDPS) vyplýva, že zmluvy, ktoré uzatvorili spoločnosť...
Read More
korona-nariadenie

Spracovanie osobných údajov a Koronavírus aktualizované 13. 3. 2020

Úrad na ochranu osobných údajov zareagoval na najčastejšie kladené otázky pri spracovaní osobných údajov v rámci ochorenia koronavírusu a vydal nasledujúce vyhlásenie. Meranie teploty Teplota, ktorá bola nameraná patrí medzi osobné údaje. Toto meranie teploty spadá pod ustanovenie článku 9 a právny základ v článku 6. Na základe čl. 9 ods. 2 písm. i) Nariadenia...
Read More
cina-data

Môžeme si zobrať príklad z Číny? Čína zamedzila šírenie koronavírusu pomocou zberu osobných dát.

Osobné dáta sa môžu zbierať pomocou kreditných kariet, kamerových systémov alebo lokalizácie mobilných telefónov. Počas epidémie Čína prešla do praxe za pomoci využitia týchto dát. Podľa odborníkov si to EÚ nemôže dovoliť, ale existuje výnimka počas ohrozenia zdravia a bezpečnosti. Osobné údaje a Čína Obrovská epidémia v Číne vytvorila priestor pre prepojenie veľkého množstva dát...
Read More

Školy v Česku súperia s GDPR, namiesto mien len obrázky

V Česku sa väčšinou už školy vysporiadali s GDPR. Stále však prevláda nechuť z byrokracie, ktorú musia školy akceptovať a musia rátať s vyššími výdajmi. Niektoré školy majú strach zo zverejňovania zoznamov žiakov prijatých na školu. Boja sa aj zverejňovať mená deti na nástenkách v priestoroch školy alebo fotografie detí zo školských akcií. Nastali prípady...
Read More

Austrália navrhuje rozpoznávanie tváre na získanie prístupu na stránky pre dospelých

Austrálska vláda navrhla použiť rozpoznávanie tváre na overenie veku ľudí, ktorí chcú navštíviť stránky pre dospelých. V súčasnosti austrálske právo nezakazuje maloletým navštevovať stránky pre dospelých, ale tento nový návrh by však vyžadoval, aby používatelia pred sledovaním materiálu pre dospelých overili svoj vek. Podľa návrhu, ktorý zaviedlo austrálske ministerstvo vnútra, by sa mala tvár používateľov...
Read More

GDPR zamestnanca pri BOZP

Neodmysliteľnou povinnosťou zamestnávateľa v pracovnom prostredí je dodržiavať určité pravidlá a opatrenia, pomocou ktorých môže znížiť riziko ublíženia si na zdraví svojich zamestnancov. Pre tieto účely spracúva osobné údaje zamestnancov. V článku si vysvetlíme, ako ich správne spracúvať, aby boli v súlade s nariadením GDPR. Čo zahŕňa spracúvanie osobných údajov zamestnanca? Pre tento účel zamestnávateľ...
Read More
1 2 3 4 5