Tag

gdpr

Apple čelí sťažnosti od európskych aktivistov kvôli sledovaciemu nástroju

Kvôli sledovaciemu kódu čelí Apple žalobe zo strany aktivistov Noyb na čele s Maxom Schremsom. Sťažnosť bola podaná na španielske a nemecké autority na úseku ochrany údajov. Sťažnosť bola podaná na základe možnosti ukladať užívateľské dáta v mobilných telefónoch bez povolenia užívateľa. Jednať by sa tu mal o rozpor s európskym právom na ochranu osobných...
Read More

Na internete je dostupných okolo 45 miliónov lekárskych snímok

Analytickému tímu CybelAngel sa podarilo zistiť, že na nezabezpečených serveroch sa nachádzajú ľahko prístupné zdravotnícke obrazové súbory, ako napríklad röntgenové a CT snímky.  Full Body Exposure je správa od spoločnosti CybelAngel, ktorá pôsobí v oblasti digitálnej bezpečnosti. V tejto správe bolo poukázané na nezabezpečené lekárske údaje na celom svete. Výskum prebiehal pol roka v oblasti...
Read More

Úrad na ochranu osobných údajov v Česku uložil pokutu za spam

UOOU alebo Úřad pro ochranu osobních údajů od novembra varoval pred možnosťou odosielania nevyžiadaných reklamných ponúk cez poštové dátové správy. Tieto správy je možné posielať zadarmo od 2. novembra do ukončenia núdzového stavu. Úrad udelil pokutu za nevyžiadané správy, ktoré boli odosielané občanom do dátových schránok. Pokuta bola uložená neprávoplatne 11 spoločnostiam a celková výška...
Read More

Obmedzenia GDPR zasiahli Messenger aj Instagram

Na základe nových nariadení v oblasti GDPR začal Facebook vo svojom Messengeri zobrazovať oznámenie, že niektoré funkcie nie sú dostupné. Nové nariadenia sa týkajú rozhrania pre programovanie Messengera. Zmeny sa týkajú vývojárov, ktorí využívali niektoré API aplikácie, ktoré sú v rozpore s novými nariadeniami GDPR. Regulátori sa zamerali na aplikáciu Messenger Európska únia a Facebook...
Read More

Údajné porušenie zákona na ochranu osobných údajov v službe Instagram

DPC alebo aj Írska komisia na ochranu dát začala vyšetrovať aplikáciu Instagram. Táto komisia má podozrenie na porušenie legislatívy GDPR. Podozrenie sa týka dát mladistvých a detí, ktorí túto aplikáciu používajú. Ak orgány nájdu porušenie legislatívy, spoločnosť Facebook, ktorá vlastní Instagram, môže dostať vysokú pokutu. Pokuta sa môže vyšplhať až na 20 000 000 eur....
Read More

Firma H&M dostala pokutu pre sledovanie svojich zamestnancov

Švédska firma H&M, ktorá predáva oblečenie dostala pokutu 35,3 miliónov eur pre špehovanie svojich zamestnancov.  Táto firma má 4455 obchodov, zamestnáva okolo 179 000 ľudí a pôsobí aj na Slovensku. Sledovanie zamestnancov sa nemusí vyplatiť Jednalo sa o sledovanie stoviek zamestnancov v servisnom centre v nemeckom Norimbergu. Dokonca sa jednalo aj o intímne podrobnosti a...
Read More

Avast zbieral dáta o svojich používateľoch a následne ich predával

Dáta používateľov bezplatného antivírusového programu boli zhromažďované a následne predávané dcérskou spoločnosťou Jumpshot. Zbierali sa dáta ľudí, ktorí mali bezplatný antivírusový program. Tento typ dát sa používa na marketingové účely Informácie o správaní boli využívané väčšinou pre marketingové účely. Úlohou bolo rekonštruovať históriu prehliadania internetových stránok, a tak lepšie predpovedať správanie užívateľov pre optimalizovanie obchodných...
Read More

Ruský hacker ukradol osobné údaje miliónom ľuďom a následne ich predával

Jevgeniji Nikulin je ruský občan, ktorý má 32 rokov. Za svoju hackerskú trestnú činnosť si vyslúžil 88 mesiacov vo väzení. Odsúdený bol v americkom San Franciscu federálnym súdom. Osobné údaje kradol z rôznych webov Do jeho hľadáčika sa dostali známe weby, ako napríklad Linkedin, Dropbox alebo Formspring. Z týchto webov sa mu podarilo odcudziť okolo...
Read More

Pokuty udelené v Európe za porušenie legislatívy GDPR ku koncu augusta 2020

V roku 2018 prišla v platnosť legislatíva GDPR. Odvtedy prešli už dva roky, a v EÚ boli uložené už stovky pokút. Na pokutách sa vyzbierali milióny eur. Výška pokuty za nedodržanie zákonov GDPR sa môže vyšplhať do 20 miliónov eur alebo 4% ročného obratu danej spoločnosti. Pokuty za nedodržiavanie GDPR v číslach V krajinách EÚ...
Read More

Externé vedenie účtovníctva v súvislosti s GDPR časť 2.

Môže externý účtovník spracúvať osobné dáta dotknutých osôb? Je možné, aby prevádzkovateľ poveril na spracovanie osobných dát sprostredkovateľa. Poverenie sa nadobúda osobitnou zmluvou. Na základe európskeho nariadenia, sa spracovanie účtovníctva externým spôsobom v pozícii sprostredkovateľa musí ošetriť špeciálnou zmluvou, ktorá sa uzatvára medzi prevádzkovateľom a sprostredkovateľom. Táto zmluva sa nazýva sprostredkovateľská. Súhlas danej osoby, ktorej...
Read More
1 2 3 4 5