NIS 2 prináša nové sankcie: vyhnite sa pokute 10 miliónov eur alebo 2 % z obratu

Ochrana-online.sk > Novinky > Smernica NIS 2 > NIS 2 prináša nové sankcie: vyhnite sa pokute 10 miliónov eur alebo 2 % z obratu

Smernica NIS 2, ktorá už čoskoro vstúpi do platnosti, so sebou prináša významné zmeny v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Tento nový právny rámec sa zameriava na zlepšenie kybernetickej odolnosti a rozširuje svoje požiadavky na tisíce organizácií po celej Európe, ktoré doteraz neboli viazané takýmito prísnymi pravidlami. Podrobnejší prehľad o subjektoch a sektoroch, ktorých sa dotýka NIS 2 nájdete v tomto článku.

Čo hrozí, ak nesplníte NIS 2?

Pri nesplnení požiadaviek NIS 2 môžu firmy čeliť sankciám až do sumy 10 miliónov eur alebo 2% z ročného obratu, pri čom bude uplatnená tá vyššia suma. Takéto pokuty môžu byť pre mnohé organizácie likvidačné.

Ako sa pripraviť na NIS 2 a vyhnúť sa sankciám?

Príprava je kľúčová, keďže smernica začne platiť už pár mesiacov po schválení, ktoré sa odohrá najneskôr 14. októbra. Väčšina organizácií bude vyžadovať pomoc odborníkov a špecialistov na kyberbezpečnosť, ktorých máme na Slovensku výrazný nedostatok. Neodkladajte preto riešenie NIS 2 na neskôr a začnite s prípravou už teraz. To, na aké opatrenia sa musíte pripraviť, nájdete v tomto článku.